Hutspot en Vega- Hutspot

Hutspot of wortelstamp met een vegetarische variant

Hutspot of wortelstamp met een vegetarische variant. Een lekker herfstig of zelfs winterig gerecht voor op een druilerige dag. Of je moet net als ik de stamppotten in de zomer niet kunnen missen, maar de ervaring leert dat de meeste mensen deze voorliefde niet delen….

Hutspot of ook wel wortelstamp. Wat zullen we daar nu eens over zeggen, je houdt er van of je vind er niks aan. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Hutspot, Mmm beetje flauw!”. Nou, deze hutspot is anders toch behoorlijk smaakvol al zeg ik het zelf. Ik maak hutspot altijd op dezelfde manier, alles in 1 pan! Stukje vlees erbij en een echt jus-kuiltje. Dit heb ik vanuit huis zo meegekregen en dus zal ik het ook niet snel anders eten.

Vandaag heb ik echter toch een extra vega- variant gemaakt, want ik geef toe dat hutspot zonder vlees en de daarbijbehorende jus inderdaad flauw en saai is. Twee hutspotjes om te proberen dus! En laat die helemaal niet vette vega-jus nu toch ook heerlijk zijn! De vega variant past in de categorie ‘eenpansgerechten’, de normale stamp natuurlijk ook maar dan heb je toch ook een pan nodig voor je vleesje!

Oké, daar gaan we….

Wat hebben we nodig voor vier flinke eters:

Hutspot:

– 5 grote aardappels
– 5 grote uien
– 1 kg wortelen. Ik neem altijd wortelen in plaats van winterpeen, deze zijn hebben net wat meer smaak en de kleur is vaak mooier!

*Vlees naar keuze waarbij je van het braadvocht een lekkere jus kunt maken. Zelf ben ik dol op uitgebakken speklappen. Deze koop ik opgekruid waarna ik ze zelf kruid met een zakje speklapjeskruiden, succes gegarandeerd! Maar…. omdat ik niet te vaak varkensvlees wil eten eet ik er zelf ook wel draadjesvlees, runderworst of gehaktballen bij.

Jus voor de vega-variant of voor de eters die geen vette jus van het vlees willen:

– 4 eetlepels olijfolie
– 1 grote ui – gesnipperd
– 1 teen knoflook – geperst of gesnipperd
– 1 el bloem
– Een groente of kastanjebouillonblokje (Een vleesboullionblokje kan voor de niet vegetariërs natuurlijk ook) opgelost in 400ml gekookt water.
– 1 kneepje ketchup
– halve eetlepel sojasaus (dit is meer voor de kleur, je kunt dit ook weglaten als je een minder zoute jus wilt)
– 1/3 theelepel koek- en speculaaskruiden
– peper

En ja ja… ik moet bekennen:  Misschien dat ik op een meatless-day mijn oude vertrouwde hutspot toch inruil voor de vega-variant!

Extra nodig voor de vegavariant hutspot:

– potje witte bonen

ingrediënten (vega) hutspot

En hoe maken we dit lekkers?

Voor zowel de vega- en niet vegahutspot:

 • Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Was ze en doe ze in een grote pan.
 • Was en schrap indien nodig de wortelen. Snijd ze  in schijven van ongeveer 1 tot 2 cm dik en leg op de aardappels.
 • Pel de uien en snijd in grove ringen, deze leg je bovenop in de pan.
 • Vul de pan met water tot halverwege de wortels. En that’s it! Op het vuur en 30 minuten wachten, kun je ondertussen mooi je vleesje bakken of de vegajus maken.
 • Om te checken of het gaar is kun je met een vork in je wortels en aardappels prikken. Als de vork er makkelijk weer uit komt is het gaar.
 • Voor de vega-variant voeg je de witte bonen nu toe. Ze geven extra smaak aan je stamppot en zijn bovendien een prima vleesvervanger. Dit doe je nog voor het afgieten, zodat het hete water de bonen nog even goed verwarmd.
 • Zorg ervoor dat je je kookvocht opvangt bij het afgieten, dit heb je zo misschien nog nodig.
 • Stampen maar, dit doen we gewoon met een ‘ouderwetse’ stamper. Je kunt nu naar smaak wat kookvocht toevoegen. Houd je van een droge stamp dan hoeft dit waarschijnlijk niet, maar vind je de smeuige variant lekkerder, ga lekker los met het overgebleven vocht vol vitamientjes.
 • Enne.. stiekem is een klontje roomboter door je stamp ook wel erg lekker, maar dit is niet perse nodig.

 

bereiding hutspot

Hoe maken we de jus? 

 • Snipper de ui. Verhit de olie in een pan (braadpan, koekenpan, kookpan alles is toegestaan!) Voeg je ui toe en schep af en toe om.
 • Zet ondertussen je waterkoker aan met daarin 400ml water.
 • Na vijf minuten bakken op middelhoog vuur kan de knoflook erbij. Wanneer je uien mooi glazig zijn en iets beginnen te verkleuren zet je je vuur laag en voeg je de bloem toe. Bak de bloem letterlijk even mee. Dit zorgt voor een wat noot-achtige smaak.
 • Los in (bijvoorbeeld) een maatbeker je bouillonblokje op in het gekookte water. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe aan het ui/knoflook/bloem mengsel. Zorg dat je goed blijft roeren zodat de bloem mooi oplost.
 • Voeg daarna een kneepje ketchup en een scheutje sojasaus toe. Roeren en even kort doorkoken.
 • Als laatste voeg je de koek en speculaaskruiden toe, ik vind deze smaak namelijk heerlijk bij de hutspot!

bereiding hutspot jus

bereiding hutspot jus

Smakelijk!

Bereiding: 15 minuten voor de stamp + 5 minuten voor de jus.
Wachttijd:  20 minuten voor de stamp, de jus maak je ondertussen.

Categories: Eenpansgerechten, Gezond & Lekker

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *