Broccoli- courgettesoep

broccoli- courgettesoep

Dit is een typisch gevalletje van veel groenten binnenkrijgen zonder het gevoel te hebben dat je veel groenten eet. Mijn nichtjes kwamen eten en de jongste heeft een alziend oog voor het spotten van groenten.  Nu zou het fijn zijn als dat kwam omdat ze groenten zo lekker vindt, maar helaas is het tegenovergestelde waar. Maar ik ken haar langer dan vandaag en gelukkig is ze dol gerookte zalm, dus zag ik mijn kans:  “Zullen we soep eten met gerookte zalm?” voeg ik haar. “Mmm”, zei mijn nichtje.

“Lust je daarna ook nog een stuk taart denk je?” (zie recept voor taart met spinazie & feta).  Waarop mijn nichtje blij riep: “ Jaaaa!”

Ik ging de keuken in terwijl zij en mijn zoontje lekker aan het spelen waren. Eenmaal tijdens het avond eten was daar het alziend oog onmiddellijk aanwezig. “Wat is dat?”, vroeg een kritisch stemmetje en daar ging haar wijzende vingertje richting de drijvende stukjes bosui in de soep. Ik probeerde het nog te redden: “Die zal ik voor jou laten liggen in de pan, maar dan mag jij proeven wat er verder allemaal in de soep zit want je hebt hem zelf uitgekozen.”  Yes, het werkte! Deze truc die vroeger bij mij thuis standaard gebruikt werd tijdens het eten wanneer ik bedacht dat iets niet lekker was, had zijn kracht nog niet verloren!  De hele tafel deed mee en ik heb mijn nichtje bij elke hap iets anders horen raden. Toen de soep bijna op was, heb ik haar een dikke duim gegeven omdat ze al drie soorten groenten op had, namelijk broccoli, ui & courgette! Maar o jee….. daar dreef nog een verdwaald stukje bosui rond in haar kom. “Ik kan het natuurlijk proberen”, dacht ik stiekem. “Weet je ook al wat dát dan is?” Vroeg ik haar enthousiast. Mijn nichtje schepte vol vertrouwen de bosui op haar lepel en nam een hap. “Mmmm heerlijk!”, zei mijn nichtje blij terwijl haar zus en ik zo ongeveer van onze stoelen vielen van verbazing. “Maar ik weet niet hoe het heet hoor”, zei ze teleurgesteld. “Nou grote groente eter… Groente nummer vier is bosui. Goed onthouden he!”

Wat hebben we nodig voor 3 liter soep?

(voor 4 personen voor een hoofdmaaltijd)

  • 1 courgette
  • 1 broccoli
  • Rode ui
  • 1,2 liter water
  • 2 groenteboulliontabletten
  • 100 ml room (ik gebruik hier sojaroom)
  • 2 bosuitjes
  • Optioneel:  100 gram gerookte zalmsnippers

ingrediënten - broccoli

 

Wat moeten we doen voor deze lekkere soep?

  • Snipper de ui grof. Verwijder de uitlopers van de broccoli en snijd een cm van de onderkant af. Snijd de bovenkant in roosjes en de steel in blokjes. De courgette snijd je in blokjes.
  • Verhit wat olie in een grote kookpan (ten minste 3 lt) en bak hierin in vijf minuten de ui, courgette en broccoli aan.
  • Verkruimel de bouillontabletten over de groenten en voeg het water toe. Laat de soep nu zachtjes 15 minuten koken.
  • Nu mag de staafmixer het werk doen, zorg dat alle groenten fijn gemaakt worden tot je geen stukjes meer hebt.
  • laat nogmaals vijf minuten koken en voeg daarna de room toe. Nogmaals een minuutje met de staafmixer door de soep. Zorg dat de soep nu niet meer gaat koken.
  • Snipper de bosui en snijd eventueel de zalm in snippers en voeg toe aan de soep

Courgette - ui aanbakken

Smakelijk eten!

Bereidingstijd:
ongeveer 25 minuten (inclusief wachttijd)

 

Categories: Gezond & Lekker, Snel en Makkelijk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *