Stoofpeertjes zonder suiker en alcohol

stoofpeertjes zonder alcohol en suiker

Stoofpeertjes zijn lekker. Héél lekker om precies te zijn! Maar wat is nu het probleem met stoofpeertjes? Ik maak ze eigenlijk nooit… Dit komt doordat ze in deze tijd van het jaar regelmatig bij mijn ouders op mij te wachten staan. Mijn ouders wonen in een klein dorpje op het platteland, waar de buren nog vaak stoofpeertjes ‘over’ hebben van een flinke oogst. Peertjes in overvloed daar dus!

Dit jaar heb ik ze nog niet gegeten maar zag ik ze wel al liggen in de winkel. Ik kon me niet beheersen en af blijven wachten tot ik ze spontaan een keer zou krijgen en dus kocht ik een zak van deze lekkere meneertjes Gieser Wilderman (zeg maar de Mercedes onder de peertjes omdat ze zo zoet van zichzelf zijn).

Deze stoofpeertjes heb ik dit keer gemaakt zonder suiker én zonder wijn. Toch hoeven ze niet uuuuuren te koken om de mooie rode kleur te krijgen die de peren automatisch krijgen na zo’n 3/4 uur (ook zonder rode wijn). De onderstaande peertjes staan echter wel zo’n 1,5uur te sudderen doordat ik ze in zijn geheel gekookt heb. Ik heb dit gedaan omdat het er zo mooi uit ziet en je er dan ook een heerlijk nagerecht van kunt maken. Één deze dagen zal ik dat recept nog met jullie delen! Wil je echter wat sneller genieten van de lekkere peertjes kun je de peren beter in vieren snijden. De peertjes zijn dan misschien wel iets minder rood.

ingrediënten stoofperen

Wat hebben we nodig voor 12 peertjes. 

 • 12 peertjes ongeveer 1,5kg (het liefst de Gieser Wilderman, maar andere kunnen ook. Je kunt dan wat dadels toe voegen aan de peren tijdens het koken om ze zoeter te maken)
 • 300 ml suikervrije rode sap. Ik gebruikte de biologische ‘rood fruit sap’ van de jumbo. Bessensap kan ook bijvoorbeeld.
 • 400 ml water
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 steranijs (als je niet weet wat dit is, zie bovenstaande foto)stoofpeertjes schillen

Hoe maken we het?

 • Schil de peren in zijn geheel (het makkelijkste is van boven naar beneden).
 • Verwijder de kroos aan de onderkant van de peer. De steeltjes laat je zitten.
 • Zet de peren rechtop in een grote pan.
 • Voeg het water, de sap, kaneel en de steranijs toe (evt. ook de dadels).
 • Zet de peren op het vuur en zet het vuur laag wanneer de peren koken.
 • Bij mij stonden de peren bijna in zijn geheel onder water, mocht dit bij jou door de grootte van de pan niet zo zijn leg ze dan halverwege plat neer zodat ze overal even gaar en gekleurd worden.
 • Laat de peren minimaal 1,5uur zachtjes koken.

De peren zijn zowel warm als koud erg lekker als tussendoortje, bijgerecht of als dessert (bijvoorbeeld met een bol ijs!). Deze peertjes heb ik tevens gemaakt omdat ik morgen stoofschotel ga eten en deze peertjes daar echt super bij combineren!

stoofpeertjes zonder suiker en alcohol

Tip: Deze stoofpeertjes zijn heel lekker bij het recept wat ik morgen met jullie ga delen!

Bereiding: 10 minuten.
Wachttijd:  1,5 uur. 

Categories: Gezond & Lekker, Kids Cookery

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *