Stoofvlees schotel met zoete aardappelpuree

stoofvlees schotel met zoete aardappelpuree

Vandaag kwam een vriendin eten en zij is al net zo dol op zoete aardappel als ik. Het zou koud worden en dus hadden we zin in een maaltijd die lekker verwarmend is en ik kwam uit op stoofvlees schotel met zoete aardappelpuree.

Zoete aardappel met stoofvlees? In deze combinatie had ik het eerlijk gezegd nog nooit gemaakt, maar dit is zeker weten een blijvertje want joh! Dit smaakt echt verrukkelijk! Gisteren had ik al speciaal stoofpeertjes gemaakt en laten deze nu ook heerlijk zijn bij dit gerecht. Hieronder beschrijf ik in stappen in drie aparte receptjes. Op deze manier hoop ik dat het eenvoudig voor je is om eventueel de puree en het stoofvlees ook eens apart van elkaar maken en te combineren met wat anders. De stappen zijn het maken van het stoofvlees, het maken van de puree en het maken van een schotel van het stoofvlees en de puree samen.

Wat we nodig hebben voor 4 personen: 

Voor het stoofvlees: 

  • Veel tijd.
  • 700 gram runderlappen.
  • 50 gram roomboter
  • 4 el olijfolie
  • 2 el bloem
  • 200 ml rode wijn op kamertemperatuur
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 bol Chinese knoflook (zo’n heel bolletje wat geen aparte tenen bevat) of 3 tenen knoflook
  • 1 scheutje sojasaus

Bereidingstijd: 10 minuten. 
Wachttijd: 3,5 uur voor heel mals vlees, maar minimaal 2 uur.

bereiding zoete aardappel

Voor de zoete aardappelpuree:

  • 3 zoete aardappelen,  ook wel bataat genoemd
  • 25 gram (room)boter
  • 20 ml soja kookroom (melk of gewone kookroom kan ook)

Bereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd: 20 minuten

zoete aardappel - bataat

Voor de schotel:

  •   50 gram geraspte kaas.

Bereidingstijd: 3 minuten
Wachttijd: 10 minuten

Hoe gaan we te werk?

Voor het maken van het stoofvlees?

  • Verwarm de over voor op 150 graden. Zet een hoge ovenschaal (liefst met deksel) met de rode wijn, de laurierblaadjes en de sojasaus in de oven.

* Mocht je nu geen oven hebben of geen geschikte ovenschaal kun je het stoofvlees ook prima afmaken in de braadpan. Volg alle stappen zoals onderstaand en voeg als laatste de wijn, laurier en sojasaus toe. Laat in plaats van in de oven het vlees in de pan op heel laag vuur sudderen.

  • Snipper de ui en de knoflook, snijd het vlees in repen en daarna in stukken.
  • Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook en het vlees toe en schroei in een kleine vijf minuten goed dicht.
  • Voeg de bloem toe aan het vlees en roer goed om. Laat de bloem eventjes meebakken.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg het vlees toe. Schep om zodat alles goed mengt. Zet de ovenschaal met deksel erop (indien je geen deksel hebt bedek je de schaal met aluminiumfolie) nu terug en laat een kwartier op 150 graden staan en zet daarna terug naar 100 graden.
  • Laat 3,5 uur stoven en roer halverwege een keer om. Verwijder de laurierblaadjes voor je het vlees opdient.

riblappen bereiding

riblappen maken

bereiding stoofvlees

Hoe gaan we te werk voor de aardappelpuree?

  • Schil de zoete aardappel en snijd in niet te grote stukken van gelijke grootte.
  • Doe in een pan en zet onder water. Doe er flink wat zou bij, in ieder geval meer dan bij gewone aardappel.
  • Breng aan de kook en kook in ongeveer 20 minuten gaar. Ik vind het wel lekker als de bataat iets overgaar is, dan wordt de puree net wat smeuïger.
  • Voeg de boter en room toe en stamp de puree fijn.

 

bereiding zoete aardappel

*Heb je het stoofvlees in de pan gemaakt? Dan kun je de puree en het vlees ook los opdienen en dus niet als schotel. De onderste stap is dan niet van belang voor jou. 

zoete aardappelpuree

Hoe gaan we te werk voor de de complete schotel?

  • Het vlees zit al in de ovenschotel dus het enige wat je hier nog doet is de puree over het vlees in de schotel verdelen en afmaken met wat geraspte kaas.
  • Omdat er veel vocht in de schotel zit kun je hem het beste even 5/10 minuten onder een hete grill (250graden) zetten, het gaat namelijk alleen om de kaas die lekker krokant moet worden want de rest is al gaar en klaar! Plaats de schaal zo hoog mogelijk in de oven en laat het niet te lang staan. Het kan dan namelijk gebeuren dat je vlees taai wordt door de hete temperatuur, echter door alleen de bovenwarmte zal dit niet in deze korte tijd gebeuren.

Smakelijk!

stoofvlees schotel met zoete aardappelpuree

Categories: Gezond & Lekker, Overige Recepten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *