Toetje – Cookie & Frambozen met softy karamel

Vandaag komt mijn neef op bezoek en Joost vroeg me of ik  Kipshoarma wilde maken, ofwel “een echte mannenmaaltijd”…
Niet dat ik dat op zijn tijd niet lekker vind, maar daar gingen mijn culinaire ideeën… Dus heb ik besloten om een lekker nagerecht te maken: Het toetje – Cookie & Frambozen met softy karamel. Zo heb ik toch mijn keukentijd weer gehad en zijn die mannen vanavond weer extra blij!

In dit dessert/ verwennerijtje maken we onder andere Dulce de Leche. Dit is een karamelpasta die heel lekker is in toetjes, gebak, maar ook bijvoorbeeld op brood. In Nederland maken we vaak karamel van suiker en water. Dit is echter een meer softy variant en dus wat zachter van smaak, misschien iets minder bekend in Nederland. Het eigenlijk ook heel makkelijk te maken, in tegenstelling tot karamel van suiker & water krijg je op deze manier geen klontjes en heb je geen aanbrandgevaar! Wel moet ik er eerlijk bij vertellen dat je veel tijd nodig hebt…. De karamelpasta heeft namelijk zo’n 3 uur nodig! Je hoeft zelf niets te doen, alleen maar te wachten, wat dan weer een meevaller is.
Je kunt deze karamel ook een tijd van te voren maken, het blijft nog maanden goed wanneer het blikje gesloten blijft. Tegelijkertijd wanneer je dit nagerecht maakt kun je dus ook wat Dulce de Leche in voorraad maken en dan hoef je dus maar 1x lang te wachten! Indien het blikje geopend is kan het het beste bewaard worden in de koelkast en is het een ruime week houdbaar.

Wat hebben we nodig? (voor 4 flinke desserts)

Let op! Dit is een erg machtig toetje, dus je kun ook makkelijk kleinere glazen pakken dan ik en er bijvoorbeeld 6/8 glaasjes mee vullen! 

  • 1 Blikje gecondenseerde melk (Te vinden bij de houdbare melk in de supermarkt)
  • 150 ml slagroom
  • 100 gram monchou
  • 50 gram boter
  • 2 stroopwafels/koeken (ik had stroopkoeken)
  • 5 koffieleutjes (maar speculoos, speculaas of bastonge koeken kunnen ook)
  • 50 gram poedersuiker
  • Frambozen (of ander fruit)

 

ingrediënten Toetje - Cookie & Frambozen met softy karamel

Hoe maken we dit lekkers?

  • Leg de monchou uit de koelkast alvast in een kom waar je straks in gaat mixen. Eerst maken we de karamel en de koekjesbodem.
  • Begin met het maken van de Karamelpasta, ofwel Dulce de Leche. Dit doe je door de wikkel van het blikje te halen en het blikje rechtop in een pan met kokend water te zetten. Zorg ervoor dat het blikje helemaal ondergedompeld is. Nu laat je het minstens 3 uur koken. Zorg er al die tijd voor dat je blikje helemaal onder water staat!!! Is dit niet het geval heb je kans op een keuken vol met karamel in plaats van een blikje vol! Het blikje zou namelijk kunnen ontploffen en dit wil je natuurlijk niet. Maar geen zorgen, indien je blikje onder water staat kan er niets gebeuren.

Dulce de Leche - karamelpasta

  • Als de Dulce de Leche op staat heb je mooi tijd om de andere heerlijkheden te bereiden. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron en hak de koekjes in stukjes. Wil je een hele kruimelige bodem dan kun je de koekjes ook nog fijnstampen met de bolle kant van een lepel. Ik zelf vind een crunchy bodem lekkerder dus ik heb dit niet gedaan.

koekjesbodem

 

koekkruimels

  • Meng de koekkruimels/stukjes met de boter en verdeel dit over de glazen. Laat afkoelen, dit kan gewoon buiten de koelkast. Indien je een grote schaal wil maken kan dit natuurlijk ook! Wel is het dan leuk om een glazen schaal te gebruiken zodat je de laagjes blijft zien bij het opdienen.

 

koekkruimelbodem

 

Koekjesbodem

  • Mix nu de monchou samen met de poedersuiker mooi glad. Het gevaar met monchou en slagroom is dat je klontjes krijgt, daarom lukt het beter als de monchou op kamertemperatuur is.

 

 

  • Mix in een andere kom/maatbeker de slagroom stijf.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door de monchou en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

 

 

  • Wanneer de Dulce de Leche klaar is kun je beginnen met het vullen van de glazen. Dit kan ook al een paar uur van te voren. Makkelijk als je eters krijgt bijvoorbeeld! Ik heb de glazen gevuld in de  volgorde (gezien van onder naar boven): Koekruimels – Laagje monchou/slagroom – Laagje Dulce de Leche –  Laagje monchou/slagroom – Frambozen.
    Ik heb gekozen voor deze volgorde zodat de kleuren mooi uitkomen. Frambozen zijn toch het mooist op een witte ondergrond! De Dulce de Leche heb ik bij lange na niet helemaal gebruikt. In ieder glas is een 1 flinke eetlepel voldoende.

 

Dulce de leche

 

Toetje - Cookie & Frambozen met softy karamel

 

Toetje - Cookie & Frambozen met softy karamel

Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 3 uur

Categories: En zo doe je dat!, Kids Cookery, Sweet Good Food
One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *