Niet zo Hollandse gehaktbal

gehaktbal met kurkuma

Vandaag staan er simpele Hollandse aardappels op het menu en jawel, met ‘gewone’ doodsaaie snijbonen. Omdat het allemaal zo gewoontjes is heb ik gekozen om het vlees een extraatje te geven. Dan krijg je dus deze niet zo Hollandse gehaktbal met kurkuma, die dan weer wel extra lekker is!

Wat hebben we nodig?

(voor 4 ballen)

  • 500 gram rundergehakt.
  • 50 gram broodkruim, paneermeel of 2 beschuiten.
  • 2 eieren.
  • 3 bosuitjes.
  • 1 theelepel Kurkuma (dit heet geelwortel of koenjit als je het bij de toko haalt)
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • Halve eetlepel paprikapoeder

Wat hebben we nodig om in te bakken en voor de jus:

  • 50 gram roomboter (je kunt natuurlijk ook in olijfolie bakken, dit is gezonder maar minder lekker in de jus)
  • 1 Laurierblaadje
  • 200 ml (warm) water
  • ‘Kneep’  Curry
  • 2 eetlepels sojasaus

bereiding gehaktbal Gehaktbal

Hoe maken we het?

  • Doe het gehakt in een grote kom. Doordat ik het gehakt het liefst met mijn handen meng, zorg ik ervoor dat ik (bijna) alle ingrediënten al toevoeg voordat ik ga mengen. Zo blijven ook meteen mijn kruidenpotjes schoon, wel zo hygiënisch!
  • Snijd de bosui in kleine fijne ringetjes. Is je bosui wat aan de dikke kant, dan kun je hem eerst nog in de lengte halveren.
  • Meng je gehakt met de ingrediënten, maar wacht nog even met de bosui. Zorg dat je het gehakt niet te hard ‘kneed’, dan valt je bal straks eerder uit elkaar waardoor hij eerder droog wordt.
  • Voeg vervolgens de bosui toe en meng deze met je gehaktmengsel.
  • Draai vier mooie ballen. Zet ze het liefst een paar uurtjes afgedekt in de koelkast waardoor ze stevig zijn wanneer je gaat bakken. Dit is echter niet perse nodig.
  • Laat de boter smelten in de braadpan. Wanneer de belletjes verdwenen zijn voeg je je ballen en het laurierblad toe. Bak ze rondom mooi bruin.
  • Voeg vervolgens het warme water toe (het warme water is om spatten te voorkomen) en laat je ballen ongeveer 20 minuten garen op middelhoog vuur met het deksel half op de pan. Halverwege keer je de ballen even en voeg je meteen de curry en de sojasaus toe voor een heerlijke jus. Even roeren zodat het goed mengt met je braadvocht. Het laurierblad kun je uit de jus halen voor je de ballen opdient.

Lekker bij wat wij vandaag eten: ‘gewone’ kost, maar ook bij bijvoorbeeld een stamppotje!

Smakelijk eten!

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd:  20 minuten (of langer indien je de ballen in de koelkast zet voor het bakken).

Categories: Gezond & Lekker, Overige Recepten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *