Wortel- pompoensoep met kokosmelk en amandel

Wortel- pompoensoep met kokosmelk en amandel

Als lunch, als voorgerecht of als stevige maaltijdsoep? Kies maar, altijd fijn! Deze wortel- pompoensoep met kokosmelk en  amandel uit de 5 Day Special – Pompoen is echt feestje en nog makkelijk te maken ook nog!

Mijn vriend Joost is niet zo’n soepmens. Hij zit altijd meteen vol van soep, zegt hij. Wanneer ik hem dus vraag of we soep zullen eten hoor ik altijd een vaag gemompel… (hij weet dat ik het niet leuk vind als hij geen soep wil eten, omdat ik er juist dol op ben!) Toch vind hij mijn soepjes bijna altijd lekker en van deze soep schepte hij zelfs twee keer op!

Het recept is voor ongeveer 6 personen, maar ik ga dan uit van een soepje vooraf of naast de maaltijd. De soep kun je natuurlijk prima bewaren voor de volgende (ong. twee) dagen. Verwarm dan echter niet heel de pan telkens opnieuw, maar alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en laat je soep niet opnieuw koken. Dit geldt eigenlijk voor elke soep die je vers maakt.

Wat hebben we nodig?

Voor 3 liter soep (a 6 pers):

  • 1 Hokkaidopompoen
  • 500 gram wortel naar keuze
    (Ik gebruik bijna nooit winterpeen in gerechten, omdat wortels gewoon veel lekkerder zijn)
  • pakje kokosmelk (200 ml)
  • 2 groenteboullionblokjes
  • 1 bol chinese knoflook of 3/4 tenen knoflook
  • Gehakte amandel of amandelschaafsel
    (Ik zelf heb gekozen voor gehakte amandel, dit geeft net een extra bite aan de soep die heerlijk combineert met de zoete en zachte smaak van de pompoen.)

Hoe maken we het?

  • Was en schrap indien nodig de wortels.
  • Snijd in dunne schijfjes en doe deze in een pan van ten minste 3 liter. Breng aan de kook.
  • Was en snijd de pompoen in tweeën. Verwijder de draden en zaden. De schil van deze pompoen is eetbaar dus schillen hoeft niet.
  • Snijd de pompen in blokjes, snipper de knoflook grof en bak samen in wat olijfolie 5 min op hoog vuur. Voeg toe aan de wortel en zet onder water samen met de twee bouillonblokjes.
  • Kook 20 minuten en pureer daarna met de staafmixer of in de blender tot gewenste dikte. Zelf vind ik het lekker als de soep zo glad mogelijk is.
  • Laat nog even doorkoken. Zet daarna het vuur uit en voeg de kokosmelk toe, je kunt wat kokosmelk bewaren ter garnering.
  • Roer door en proef de soep nu, is je soep te dik of zout naar je smaak voeg nog wat extra water toe. Je kunt de soep nu nog verwarmen maar laat hem niet meer koken, de soep kan dan gaan schiften (in dit geval gebruiken we een plantaardige melk dus zal het niet zo snel zijn, maar we willen geen risico lopen natuurlijk!).
  • Rooster de amandelen in een koekenpan. Strooi de amandelen net voor het opdienen in de soep.

Vond je de soep lekker en wil je nog een lekkere soep proberen? Of heb je juist zin in een anders soepje? Misschien is deze soep dan ook wat voor je: Broccoli- courgettesoep.

Categories: 5 Day Special, Gezond & Lekker, Pompoen, Snel en Makkelijk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *